Ana içeriğe atla

YAPAY ZEKANIN YOK EDECEĞİ MESLEKLER


YAPAY ZEKANIN TEHDİT ETTİĞİ MESLEKLER:

YAPAY ZEKA NEREDEN GELDİ Kİ ŞİMDİ?
               Şüphesiz ki teknoloji ve bilim günümüzde hiç olmadığı kadar yol almış durumdadır. Bu çoğu zaman yararımıza bir durum olarak gözükse de bazen insanlar için kaygı verici olabilmektedir. Teknolojinin git gide hayatımızın içinde yer alması ve kendini geliştiriyor olmasıyla birlikte bir takım yeni kavramlar da hayatımızın içine işlemiştir. Özellikle son birkaç yılda adını sıkça duyduğumuz “yapay zeka” bu kavramların en önemlilerindendir.
 İlk otonomlar ve makinelerin tarihi eski Mısır ve Çin medeniyetleri tarihine kadar uzansa da yapay zeka adına ilk adımlar 20. yüzyılın ortalarında atılmıştır. Hanover, New Hampshire, Dartmouth College’da, 1956 yılındaki bir konferansta dile getirilen yapay zeka günümüzde günümüze kadar gelişimini sürdürerek birçok insanın işini ve geleceğini tehlikeye atacak duruma gelmiştir. Sektörel manada endüstrinin gelişmesinde önemli rol oynayan makineler bazı meslekleri tarihe karıştıracak ve gelecek nesiller tarafından tarih kitaplarından okunacak birer derse dönüştürecektir.
ELLERİMİZELE TESLİM ETTİĞİMİZ MESLEKLER
Yapay zeka insanlar gibi düşünebilen ve tepki verebilen bir bilgisayar algoritmasıdır. Bu algoritma kompleks olmayan yani basit işleri tecrübe kazanarak daha doğrusu binlerce kez deneyip yanılarak en doğru şekilde yapmayı öğrenerek gerçekleştirirler. Bütün mesleklerin kendi içerisinde zorluğu olsa dahi meslekler arasında makinelerin daha kolay yapabileceği ve daha zor yapabileceği meslekler şeklinde bir ayrıma gidilebilir. Makinelerin daha kolay yapabileceği meslekler, insanlarla daha az iletişim halinde olan mesleklerdir. Diğer taraftan yapay zekanın yakın gelecekte altından kalkmasına kolay bakılmayan meslek türleri de insanlarla iç içe olan ve rutin olmayan mesleklerdir.
TIR ŞOFÖRLÜĞÜ

Yapay zekanın başlıca etkileyeceği mesleklerden birisi olan tır şoförlüğü insanlarla iç içe olmayan bir meslek olduğundan önümüzdeki 10 yıl içerisinde lojistik ve taşımacılık alanlarında sürücüsüz araçlarla karşılaşacakmış gibi duruyor. Algoritma kameralar vasıtasıyla şoförün gördüğü yolu ayrıştırarak araca yön vermektedir. Bunun iş verenlere sağladığı kolaylık, insanlara sağlamaları gereken sosyal güvenlik ödemeleri ve izin günleri gibi yükümlülüklerden kurtulacak olmalarıdır. Bunun yanında lojistik alanında ürünün ne zaman geleceği, nerede olduğu ve ne durumda olduğu gibi veriler de şirkete anlık olarak yansıyabilecektir.
TAKSİCİLİK

Makineler tarafından ele geçilmesine kesin gözüyle bakılan diğer bir meslek de hemen hemen hepimizin kullandığı taksileri kullanan şoförlerdir. Tır şoförlerinde olduğu gibi burada da yolun simüle edilmesine dayanmaktadır. Günümüzde buna duyulan ihtiyaç daha sürücü masrafından çok sürücülerle müşteriler arasında yaşanan gerilimlerden kaynaklanmakta. Özellikle turistler konusunda veya yolu bilmeyen müşterilerden fazla ücret alınması nedeniyle bolca günden olmuştur. Bu durumu fırsata çeviren Uber şirketi sürücüsüz araçlarını test etmeye başlamıştır. Her ne kadar 2017 yılında bu araçlardan biri kazaya karışsa dahi şirketin paylaştığı verilere göre, yapay zekalı araçlar insanlardan çok daha az kusurlu bir sürüş mekaniğine sahip. Şu an test aşamasında olsa dahi Gelecekte araçların sürücüsüz olmasına da uzmanlar kesin gözüyle bakmakta.
MAVİ YAKALILAR

Makinelerin insanlardan meslekle elbette ki ulaşım sektörüyle sınırlı değil. Kargolama ve paketleme, ayıklama ve kalite kontrolü, yerleştirme ve depolama alanlarında çalışan insanların da işleri gelecekte tehlike altındadır. Yapay zeka yapısı gereği günümüzde tek bir işte uzmanlaşan makineler üzerinde kullanıldıklarından bu tür indirgenmiş duyu ve gözlem yetenekleriyle yapılabilecek işlerin üstesinden gelebilmektedir. Hasarlı ürünleri insanlardan çok daha hızlı ve çok daha az hata payıyla tespit ederek ayıklayabilir, teslimatları çok daha dikkatli ve kusursuz bir şekilde yerleştirebilir. Bu sayede fabrikalar ve işletmeler tam otomasyona geçmeye geçemeye hazırlanmaktadır. Amerikan şirketi Boston Dynamics, günümüzde bu tür endüstriyel robotların geliştirilmesini sağlayan yegane kuruluşlardan biridir. Bu şirketin son yayınladığı son vidolara göre fabrikalarda şu an işçilerin yaptığı taşıma ve yerleştirme gibi işleri titizlikle hatasız bir şekilde yapan robotlar görülmektedir.
KOLLUK KUVVETLERİ

Yapay zekanın her ne kadar karışık işlerde kullanılması istenilmese de toplum vicdanı ve insan hayatı söz konusu olduğundan askerlik ve polislik gibi tehlikeli mesleklerin de gelecekte robotlar tarafından yapılması bekleniyor. Özellikle askerlik alanında manevra kabiliyeti inanların anatomik yapısının kısıtlamasını ortadan kaldırdığı için robotlar savaş alanlarında veya askeri operasyonlarda çok daha etkin bir işleyiş ortaya koyabilir. Örnek vermek gerekirse insanların eklem yapısı ve vücut hacimleri bazı dar alanlarda yapılacak olan görevlerde sorun çıkarabilmektedir. Fakat robotlar askerlerin yerine kullanıldığı vakit insanların yapamadığı bir takım hareketsel kabiliyetlerle birlikte yine insanların etkilenebileceği bir takım kimyasal gaz, koku gibi etkenler de etkilenmemesi robotların gelecekte askeri alalarda kullanılmasına hız kazandıracak gibi duruyor. Polislik gibi asayişi sağlayan iç güvenlik mesleklerinde de şüphelinin hareketlerini analiz eden, yüz tanıma algoritmalarından yararlanarak aranıp aranmadığını sorgulayabilen robotların yapılması da mümkün. Bu tür robotların kullanılmasıyla birlikte suçluların yakalanması ve potansiyel taşıyanların da suç işlemeden önce engellenmesi sağlanabilir. Bu iki alanla da daha endüstriyel alanla ilgilendiği gibi yine ABD merkezli Boston Dynamics şirketi ilgilenmektedir.
MUHABİRLİK VE SPİKERLİK

Haber spikerliğinin ve muhabirliğin insanlar tarafından icra edilmesine alışsak da bu meslek grubu da tehlikede. Çin geçtiğimiz yıl bir televizyon kanalında kendi haber muhabirinin mimik ve seslerini öğrenen bir yapay zekayı geliştirerek, kendisine metin olarak gelen haberleri taklit edilen muhabirin mimikleriyle ve görüntüsüyle ekrana yansıtan bir yapay zekayı televizyon kanalında bir haber sundurarak tanıttı. İnsanlar tarafından bir makinenin sunduğunu anlaması zor bir durumdu. Oldukça gerçekçi ve duygu yüklü anlatımıyla da dikkatleri üzerine çekmişti. Bu da gösteriyor ki sayısal alanlarda olduğu kadar yapay zeka, sosyal alanlar da insanlar kadar başarılı olabilmekte. Haber spikerliği ve muhabirliğin bir gün bilgisayar programları tarafından yapılıyor olması işverenin ve kanalların ekranda yaşanabilecek insan kaynaklı hataların önüne geçmesine olanak vermektedir. Bunun yanında işverenler stüdyo giderleri, kameraman giderleri ve diğer giderler gibi insan kaynaklarından doğan masraflardan da kurtulmuş oluyorlar. Böylelikle çok daha ucuza hatasız ve izleyici kitlesini memnun edebilecek bir çalışanları olmuş oluyor.
TIP CAMİASI

Sağlık alnında da özellikle verilere dayalı teşhis konulan bir takım hastalıkların robotlar tarafından %15-30 oranında daha doğru tespit edildiği günümüzdeki araştırmalar tarafından ortaya konuluştur. Doktorluk, eczacılık gibi sağlık alnıyla yakından ilgilenen mesleklerin de yapay zekanın gelişimi sayesinde daralmaya gidileceğine ve meslek tanımının kısmen da olsa değişeceğine kesin gözüyle bakılmaktadır. Yapay zekanın Hastalıkların teşhis edilmesinde insan doktorlardan daha başarılı olmalarının nedeni, bir doktorun hayatı boyunca elde edebileceği deneyimi birkaç dakika içerisinde tecrübe edebilmesidir. Böylelikle tıp doktorluğu hasta bakımı ve reçete yazmak gibi görevlerden daha ziyade tıbbi araştırmalar üzerine yoğunlaşan bir meslek grubu haline gelecektir.
BÜTÜN BUNLARIN NE ANLAMA GELİYOR?
                Şimdiye dek hayatımızı kolaylaştıran teknolojinin günümüzdeki kadar gelişmesi sonucunda sosyal ya sayısal alan fark etmeksizin hayatımızın bir parçası olmaya başlaması ve bunu ilerleterek hayatımızın bir kısmını elimizden alacak olması bazı meslek sahipleri için oldukça üzücü. Yapay zekanın meslekler bazında alan, sektör ya da disiplin fark etmeksizin bir takım meslekleri tarihe karıştırması hem insanları kaygılandırırken hem de insanları heyecanlandıran bir durumdur. Bu durumun gelecek 10 yıl içerisinde yavaş yavaş hayatımıza girecek olması ve bizim de istesek de istemesek de bunun bir parçası olacağımız su götürmez bir gerçektir. Bildiklerimi bir liste halinde yayınlayacak olursak sonuç olarak etkilenecek sektör ve departmanlar:
  • LOJİSTİK SEKTÖRÜ
  • TAŞIMACILIK VE KARGO SEKTÖRÜ
  • TIP CAMİASI
  • SANAYİ ÇALIŞANLARI
  • TELEVİYON VE MEDYA KURULUŞLARI
  • MİLLİ SAVUNMA VE İÇ GÜVENLİK
  • ULAŞIM SEKTÖRÜ
Günümüzde henüz bu teknoloji emekleme dönemindeyken dahi bunca sektörü önemli ölçüde etkilerken yakın gelecekte bu listenin çok daha uzun bir liste olması insanlık açısından iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi buna siz karar verin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 saat 13 dakika 38 saniye

Hayatımızın 70 yıl olduğunu varsaydığımızda yuvarlanmış hali 1 saat 13 dakikaya denk gelecek şekilde fazladan yaşadığımızı "fizik" denklemleriyle ispatlayacağım.Bunu yaparken kullandığım bütün bilgilerin kaynağına internetten çok rahat ulaşabilirsiniz. Bu hesaplamayı ben lise sondayken yapıp bulmuştum.Şimdi herkesle paylaşmak istiyorum.Aynı makaleyi kendi blogumda paylaşacağım.( Ekşi'de paylaştım. )Bunu yapma nedenim ileride bunun üstüne başkasının konmasını istememem Karekök ve kareleri ifade etmek amacıyla şu sembolleri kullanacağı: a'nın karesi= a**2 (iki çarpma işlemi üssü ifade ediyor) a'nın karekökü= a**(1/2)(aynı şekilde kök işlemi) Kullanacağımız bilgiler: 1.) İçinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisinin 630 km/sn (saniye) hızla Büyük Çekici tarafından çekilmesi(bkz: büyük çekici) 2.)70 yılın 2208984820 saniyeye eşit olması, isteyen hesaplayabilir. 3.)12. sınıf özel görelilik konusundan biraz aşina olduğumuz [http://webders.net/img/fizik/rolativit

CS:GO'ya Battle Royale Özelliği Eklendi

Yıllardır milyonlarca insanın Steam üzerinden oynadığı Valve'ye ait olan CS:GO yeni neslin battle royale tercihlerinden dolayı var olan oyun pazarlarında eski konumu kaybetmesinin önüne geçmek adına PUBG ve Fortine'ın başını çektiği battle royale(geniş kitleli savaş) türüne geçiş yaptı.Devrim niteliğinde bu adımdan sonra oyunun güncel fiyatı 77,5 tl oldu.Oyuna sahip olanlar yeniden ödeme yap ma yacakken bu güncellemeden sonra satın alacaklar güncel fiyat üzerinden almak zorunda kalacak.Oyunun önceki fiyatı 24tl idi.  Güncellemeden sonra oyundan görüntüler: yorumlarınızı belirtmeniz dileğiyle hoşçakalın...

ALPHAZERO SATRANÇ USTASI

GOOGLE ve DEEPMIND tarafından geliştirilmiş olan Alphazero, bir satranç yapay zekasıdır. Alphazero başlangıçta sıfır bilgiye sahip, kendi kendine maç yaparak satranç oynayışını geliştirmiştir. Hatta o kadar iyi olmuştur ki satrancın en gelişmiş motorlarından olan Stockfish'i 100 maçta hiç yenilgiye uğramadan (28 galibiyet,72 pat) yenmiştir.Bunu tam 4 saatte kendi kendiyle  tam tamına 40 milyon maç yaparak bu tecrübeyi kazanmıştır. Alphazero yaptığı maçlarda taş fedası, oyun kurma gibi insansı faaliyetleri de gerçekleştirmiştir.Henüz yapay zekanın bu kadar başındayken.Var olan teknolojilerin bu kadar çabuk yenik düşmesi gelecek hakkında tahmin yapmayı oldukça güçleştirirken insanı da dehşete düşürüyor. Alphazero hakkındaki bazı yorumlar ise şöyle: Yaklaşıyor yaklaşmakta olan(Yapay Zeka)..! Satrançta bir insanın ulaşabildiği en yüksek güç puanı 2882, stockfish adlı bilgisayar motoru 3400+ ve google’ın geliştirdiği yapay zeka alphazero’nun ise 4000 olduğu düşünülüyor. Th